Este vara, este cald si foarte multa lume alege, in aceasta perioada, o alimentatie bazata pe fructe. Sint racoroase, ne asigura energia, ne aduc vitamine si satisfac nevoia de dulce. Mare atentie, insa ! Doar anumite fructe ne ajuta si la slabit: cele cu un continut scazut de zahar.

O mare capcana, in curele de slabire, o reprezinta fructele/alimentele care contin mult zahar. Daca le alegi, pentru meniul tau, risti sa ajungi la intrebarea: “de ce nu slabesc, desi maninc multe fructe ?”. Raspunsul e simplu: fructele care contin multe zaharuri (adica, multa fructoza) intra in categoria alimentelor cu indice glicemic mare. Atunci cind le maninci, pancreasul tau este silit sa produca mai multa insulina. Iar acest lucru duce, in timp, fie la ingrasare, fie la aparitia diabetului zaharat de tip 2.

FRUCTE CU CONTINUT SCAZUT DE ZAHAR (cu exceptia cazului in care este notata cantitatea, toate aceste fructe contin cca. 10 mg de glucide, la o portie de o jumatate de cana):

mere; caise (100 g); afine; mure; pepene galben; cirese (10 cirese medii); nuca de cocos proaspata (50 de g); lamii (1 buc. medie); piersici (1 buc. medie sau 100 de g); curmale (1 buc. medie); ananas (30 g); prune; zmeura; capsune; pepene rosu.

FRUCTE CU CONTINUT MEDIU DE ZAHAR:

struguri; kiwi; portocale; mandarine.

FRUCTE CU CONTINUT MARE DE ZAHAR:

bananele; mango.

“BOMBE” DE ZAHAR:

fructele uscate, deshidratate.

Nu uita, fructele nu se maninca la desert, ci ca masa de sine statatoare ! Intre masa de fructe si celelalte mese, trebuie sa treaca 2, 3 ore.  Altfel, risti sa retii, in corp, toate glucidele consumate la masa respectiva, sa intirzii procesul de digestie si sa te ingrasi.

Si inca un lucru important, daca vrei sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea: nu minca un kilogram de fructe/zi, ci un fruct/zi.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler