Daca ai de unde sa culegi frunze de vita-de-vie, nu mai sta pe ginduri ! Poti prepara, cu si din ele, o multime de mincaruri sanatoase si gutoase. Cele mai cunoscute sint sarmalutele in foi de vita, dar exista si alte retete minunate. Eu am incercat doua dintre ele. De fapt, le-am inventat, am avut curiozitatea sa testez niste combinatii inedite: salata din frunze de vita-de-vie fierte si rulouri cu brinza, in frunze de vita fierte. In cele ce urmeaza, va spun si va arat cum am gatit si ce-a iesit:
Frunzele de vita-de-vie scad colesterulul, regleaza tensiunea arteriala, au actiune astringenta, hemostatica, antidiareica, antitumorala si antioxidanta. Mai mult decit atit, studii recente arata ca ele contin o substanta care previne cancerul mamar. Iata citeva dintre beneficiile unui aliment pe linga care trecem, de cele mai multe ori, cu indiferenta. In salata pe care am preparat-o, am imbogatit aceste beneficii cu efectele miraculoase ale rosiilor: licopenul, pigmentul vegetal care da culoare rosiilor, taie pofta de mincare, prin reducea nivelului unui hormon gastric, care ne aduce senzatia de foame, atunci cind stomacul este gol. Acesta este motivul pentru care sucul de rosii este bine sa fie baut inainte de masa sau ca gustare, atunci cind nu ai alta mincare, in stomac. Mai mult decit atit, rosia este un excelent antioxidant, care protejeaza celulele si impiedica degenerarea lor. Ajuta la combaterea anemiilor si este recomandat in perioada de convalescenta. Detoxifica organismul si reduce retentia hidrica, fiind si un excelent diuretic. Combate si previne constipatia, hiperaciditatea gastrica si litiaza biliara. Salata am preparat-o extrem de usor: am amestecat, in castronel, frunze de vita-de-vie fierte, rosii, brinza, seminte de susan, otet balsamic si sos de soia. Minunata!
Si, daca tot am avut frunze de vita fierte, am facut si niste rulouri inedite, umplute cu dovlecel fiert, brinza noua, marar si usturoi. Peste ele, am presarat busuioc. De mare succes! Incearca si tu, nu o sa-ti para rau. 🙂
Publicat de Irina Reisler
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler