Iata citeva sfaturi, care te vor ajuta sa sa te hranesti, nu doar sa maninci. Este foarte important, daca vrei sa slabesti si sa traiesti sanatos.
- Legumele trebuie fierte, atit cit sa ramina putin crocante.
- Nu curata legumele de coaja ! Arunci la gunoi o buna parte din nutrientii pe care le contin (coaja cartofului, de exemplu, contine 50% din nutrientii lui).
- Consuma cit mai multe legume crude, nepreparate termic.
- Nu folosi multa apa, atunci cind fierbi legumele, ci doar o cantitate mica, ce impiedica prinderea lor, de oala.
- Refoloseste apa ramasa, dupa fierberea legumelor, cit de mult posibil (la supe si sosuri) ! Contine o cantitate mare de vitamine si alte substante hranitoare, ce nu merita aruncate la gunoi.
- Gateste alimentele la microunde, aburi, prin fierbere sau pe gratar, ca sa le pastrati cea mai mare parte din nutrienti.
- Consuma alimentele, imediat dupa ce le-ai preparate, pentru a te bucura de valoarea lor nutritiva (de exemplu, fasolea si mazarea isi pierd mai mult de jumatate din cantitatea de vitamina C, tiamina si riboflavina, daca nu se consuma in max. 3 ore, de cind au fost gatite).
- Evita congelarea/decongelarea/recongelarea alimentelor ! Prin fiecare astfel de proces, isi pierd din continutul nutritiv.
- Alimentele ramase, de la masa, pune-le in frigider, la o temperatura putin mai mare de 0 grade Celsius, bine amabalate.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler