Indicele glicemic reprezinta, pe scurt, puterea unui aliment de a ridica, mai mult sau mai putin, nivelul zaharului din singe. Este, de fapt, o scala, realizata pe baza unor studii facute de un medic american, ce organizeaza alimentele, in citeva categorii, in functie de efectul fiecaruia, asupra zaharului din singe. Indicele glicemic poate avea valori de la 0, la 100, glucoza (zaharul din singe) fiind punctul maxim de referinta. Celelalte alimente au fost comparate cu ea si veti vedea, imediat, ce valoare glicemica are fiecare aliment.
Ce legatura exista intre indicele glicemic si surplusul de kilograme ? Specialistii spun ca alimentele cu indice glicemic mic elibereaza energie, in organism, treptat, facindu-ne sa ne simtim satui, vreme indelungata. Alimentele cu indice glicemic mare ridica brusc nivelul zaharului, in singe, si produc energie, pentru scurt timp. Dupa care, senzatia de foame si nevoia de a minca apar, din nou, organismul fiind obosit, din cauza “efortului” depus. Mai mult decit atit, cresterea brusca a nivelului de zahar din singe afecteaza inima si vasele de singe. Acesta este unul dintre motivele pentru care medicii interzic consumul de dulciuri, pe stomacul gol.
In secventa VIDEO, iti spun care sint indulcitorii cu cel mai mic indice glicemic, recomandati in cura de slabire.
Daca vrei sa slabesti, alege alimentele cu indice glicemic mic. Cind vrei sa stii indicele glicemic al unui aliment, citeste-i eticheta. Aceasta informatie trebuie sa se regaseasca, alaturi de continutul caloric, pe ambalajul oricarui produs.
CLASIFICAREA INDICELUI GLICEMIC:
ALIMENTE CU INDICE GLICEMIC MIC: sub 55
ALIMENTE CU INDICE GLICEMIC MEDIU: intre 56 si 69
ALIMENTE CU INDICE GLICEMIC MARE: peste 70
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler