Statisticile despre deficitul de iod, la nivel mondial, sint alarmante: 2 miliarde de oameni sunt expusi riscului de a fi afectati de lipsa de iod din alimentatie. Tulburarile provocate de lipsa iodului din alimentatie afecteaza 50 de milioane de copii. Anual, se nasc in lume 100.000 de copii cu cretinism, din cauza deficitului de iod.

SIMPTOMELE DEFICITULUI DE IOD: disconfort general, oboseala fizica si psihica, randament scazut, incapacitatea de concentrare si memorare, reducerea coeficientului de inteligenta (IQ) cu 10-15%, obezitate. PRINCIPALUL SIMPTOM: aparitia gusei. Modificarile produse de lipsa iodului sint ireversibile si pot afecta generatii intregi.

ROLUL IODULUI IN ORGANISM: Iodul este un mineral esential, pentru o buna functionare a glandei tiroide. Hormonii tiroidieni stimuleaza procesele eliberatoare de energie si controleaza cresterea si dezvoltarea organismului, inclusiv a creierului. In copilarie, nevoia de iod este mai mare, pentru ca si consumul energetic este crescut.

DOZA DE IOD ZILNICA: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda doza de iod zilnica, in functie varsta: 0-59 luni – 90 micrograme/zi; 6-12 ani – 120 micrograme/zi; adolescenti si adulti: 150 micrograme/zi; femei insarcinate si care alapteaza: 250 micrograme/zi.

FEMEILE INSARCINATE SI NECESARUL DE IOD: In primul rind ele trebuie sa se asigure ca nu au carente de acid folic, vitamina A si iod. Toate aceste elemente au un rol esential in dezvoltarea fatului. Medicii spun ca deficitul de iod poate provoca pierderea inexplicabila a sarcinii, o functionare anormala a glandei tiroide la copil sau un retard sever al copilului.

SURSE NATURALE DE IOD: apa, nucile, pestele marin (sardinele, hering, ton sau morun), sardinele, fructele de mare, crustaceele si algele marine, painea din secara, cerealele integrale, soia, fructele (kiwi, de exemplu), legumele (cum ar fi spanacul), lactatele, carnea, ouale, sardine.

Iata continutul de iod, la citeva dintre alimentele recomandate pentru reglarea deficitului:

• 100 g hering – 66 micrograme
• 100 g lactate – 4-11 micrograme
• 100 g creveti – 190 micrograme
• 100 g legume – 1-10 micrograme
• 100 g stridii – 60 micrograme
• 100 g laminaria (alge marine) – 0,3 g
• 100 g pastrav – 3,5 micrograme
• 100 g ou de gaina – 10 micrograme
• 100 g carne – 3 micrograme.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler