“Mesajul nostru este ca obezitatea si un indice de masa corporala ridicat nu sunt bune pentru o buna functionare cerebrala si pentru memoria dumneavoastra” – acesta este mesajul pe care ni-l transmite medicul Diana Kerwin de la Northwestern Medicine, in urma unui recent studiu realizat in rindul persoanelor virstnice obeze.

“Pentru fiecare punct cu care creste IMC-ul, scade, cu un punct, scorul testului de memorie, din maximul de 100 de puncte. Citokinele, hormonii eliberati de tipul de grasime predominant in organism, pot provoca inflamatii, care duc la afectarea creierului si pot contribui la formarea unor placi asociate cu Alzheimerul sau o aprovizionare proasta a creierului cu singe.”

Cercetatorii de la Universitatea Clifornia, Los Angeles (UCLA), au descoperit ca persoanele supraponderale  au mai putin tesut cerebral, comparativ cu cele normoponderale. “Creierul unui obez este mult mai uzat, comparativ cu cel al unei persoane normoponderale, fiind cu 16 ani imbatranit.” Datele oferit de specialistii americani sint, cu adevarat, socante si ar trebui sa ne puna pe ginduri: “din punct de vedere clinic, obezii au cu 8% mai putin tesut cerebral, decit normoponderalii, iar supraponderalii au cu 4% mai putin tesut cerebral”. Cea mai mare parte a tesutului cerebral pierdut se inregistreaza in zona frontala si temporala, acele regiuni raspunzatoare de procesele de luare a deciziilor si memorare. Iar acest lucru nu are nici o legatura cu inteligenta, ci cu afectiuni mult mai grave, ale creierului.

Ceea ce spun specialistii este confirmat de o persoana care a suferit de obezitate morbida. Catalina Coja povesteste ca, in perioada celor aproape 160 de kilograme pe care le-a avut, se intimpla adesea sa adoarma, in timp ce vorbea, din cauza scurt-circuitelor cerebrale. In secventa VIDEO, intreaga ei marturie si fotografii inainte/dupa. Catalina a reusit sa slabeasca mai mult de 80 de kilograme, in urma unei operatii impotriva obezitatii.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler