Ideal ar fi sa includem in alimentatia noastra si laptele de vaca (mai ales pe cel proaspat), si laptele de soia. Fiecare dintre ele are plusuri individuale. Daca am pastra, in meniul nostru, doar laptele de soia, am pierde calciul. Daca am alege in favoarea laptelui vaca, am pierde izoflavonele, substante care ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, a bolilor de inima si a osteoporozei. Consumul ambelor tipuri de lapte aduce organismului mari beneficii.

LAPTELE DE SOIA (PROTEINA VEGETALA):

O ceasca de lapte de soia contine cca 7 g de proteine vegetale, 4 g de glucide si 4,5 g de grasimi. In ceea ce priveste grasimile, laptele de soia are mai mult de 2% grasimi, cit contine laptele de vaca, dar este lipsit complet de “colesterol rau”, continind de 9 ori mai putine grasimi saturate si de 10 ori mai multi acizi grasi sanatosi. Astfel, laptele din soia scade colesterolul. Prin continutul mare de fitochimicale, asigura protectie inimii, iar cantitatea considerabila de fibre, ajuta la un bun tranzit intestinal si la o digestie excelenta. In laptele din soia, se gasesc si cantitati mai mari de vit. B1 si B3, de magneziu, cupru si mangan, decit in laptele de vaca. Cel mai mare beneficiu al laptelui de soia il reprezinta, insa, izoflavonele, substante chimice similare hormonilor de estrogen, ale caror proprietati le-am amintit mai sus.

LAPTELE DE VACA (PROTEINA ANIMALA):

O ceasca de lapte de vaca contine 8 g de proteine si 12 g de glucide si asigura 30% din cantitatea de calciu necesara zilnic unui adult si 50% din necesarul de vit. B12 si riboflavina (vitamina din grupul B). Uneori, laptele de vaca este imbogatit si cu vit. D, care faciliteaza absorbtia calciului. De preferat, este laptele proaspat, bogat in enzime, care contine toti cei 22 de aminoacizi esentiali (printre care fosfatul, important pentru absorbtia de calciu) si care este cea mai buna sursa de calciu naturala. El contine si vitaminele A, B si C, dar in special vit B 12, care se mai gaseste doar in carne. Lipaza, substanta ce ajuta la digestia grasimilor, si acidul linoleic, recunoscut ca adversar al cancerului, se regasesc, de asemenea, in laptele de vaca.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler