Un studiu recent, al cercetatorilor americani, a confirmat: mincarurile dulci ne ajuta sa depasim mai usor problemele, sa alungam supararea, sa calmam starile de nervozitate, sa fim mai toleranti si mai iertatori. Liber, la ciocolata si la napolitate ? Nu, nicidecum ! Este important sa asiguram, organismului, depozitele necesare de glucoza, dar asta nu inseamna ca dam buzna, in rafturile cu dulciuri. Exista variante mai bune, decit prajiturile de la cofetarie. Mai bune si mai sanatoase.

“Toate activitatile cerebrale au nevoie de un minim consum de glucoza – spun cercetatorii americani – iar acest studiu reprezinta o dovada clara ca inclusiv iertarea depinde de eficienta cu care organismul isi foloseste aceste depozite de glucoza.”

Studiul a pornit de la citeva experimente care au demonstrat ca bolnavii de diabet sint persoane mai irascibile si mai  mai putin iertatoare, cu o deschidere mai mica, catre semenii lor, tocmai pentru ca, la ei, exista o proasta gestionare a depozitelor de glucoza, din organism. Specialistii spun ca bolnavii de diabet au acest comportament, deoarece creierul lor este privat de zaharul necesar sa tina in friu aceste impulsuri.

Concluzia specialistilor americani, in urma cercetarilor facute, este clara: organismul uman are nevoie de glucoza, pentru ca, doar asa, creierul poate functiona normal. Astfel se explica de ce, atunci cind sintem suparati, nervosi sau obositi, ne indreptam imediat spre ceva dulce. Important este, din acest punct, spre ce dulce ne indreptam… Tu ce alegi ?

CELE MAI MARI PERICOLE DULCI:

CE VARIANTE AVEM LA INDEMINA ?

1. FRUCTE:

ATENTIE ! FRUCTELE AU SECRETELE LOR...

2. DULCIURI NATURALE:

3. PRAJITURA DE CASA:

4. INGHETATA/SMOOTHIE DE CASA:

5. TAIETEI INTEGRALI CU LAPTE:

SI LISTA POATE CONTINUA…

Prajitura din mar cu cereale:

Pentru o tava de aragaz avem nevoie de: 6 mere mari, 6 linguri cu cereale (amestec de griu, orz, ovaz si secara), 2 lingurite de scortisoara, 1 lingurita esenta de migdale, indulcitor – dupa gust. Merele se rad, se adauga cerealele si restul aromelor; se lasa cca. 20-30 de minute, pentru ca cerealele sa absoarba sucul merelor si sa se umfle. Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hirtie de copt, se niveleaza si se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute. Se taie, cind este complet rece.

Batoane de cereale caramelizate:

Se fierb cerealele (poti alege cerealele integrale, care iti plac, in cantitatea dorita), se scurg intr-o strecuratoare si se trec pe sub un jet de apa rece (la fel ca pastele). Intr-o oala care nu lipeste (de preferat de teflon), se caramelizeaza 100 g de zahar brun. Dupa aceea, se pun cerealele in zaharul caramelizat si se amesteca bine. Se aseaza, intr-o tava, o folie de plastic, in care se toarna compozitia si se da la rece. Dupa ce s-a racit si s-a caramelizat, taie batoane, cit de mari doresti, infasoara-le in folie si pastreaza-le in frigider.

Biscuiti digestivi:

Ingrediente: 1 cana si jumatate de tarite (cana de 250 ml), o cana si jumatate de fulgi de ovaz, 3 cani de faina integrala, 100 g susan, 50 g seminte de in macinate, 4 linguri fructoza, o lingurita scortisoara, 1 lingurita nucsoara, apa (cca o cana si jumatate), 2 linguri de ulei din simburi de struguri, esenta de vanilie, 1 lingurita bicarbonat.

Mod de preparare: Ingredientele uscate se amesteca, iar apoi se adauga lichidele. Din aluat, dai biscuitilor ce forma vrei si ii lasi, la cuptor, 10-15 min. Daca iti plac mai crocanti ii poti lasa putin mai mult, la copt, dar urmareste-i, sa nu se arda !

In cel mult 30 de minute, iti poti prepara biscuiti digestivi, integrali, pe care este bine sa ii folosesti, in locul celor din comert. Un studiu realizat de specialistii in calitatea alimentelor a aratat ca o parte dintre biscuitii “integrali” din comert au ”un profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de glucide si de grasimi, care imprimă alimentului o densitate calorica foarte mare: 487,7 kcal/100 g”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult decit atit, analizele au aratat, in cazul anumitor marci, ca doar 10 % din faina folosita la preparare este integrala, restul fiind faina alna, rafinata.

Tort-crema de ananas:

Ingrediente: o jumatate de ananas, o ceasca de cereale integrale, 3 cesti de apa, fructoza dupa gust, 1 plic de jeleu, esenta de vanilie.

Intr-o oala, pui apa, fructoza si cerealele. Le fierbi, pina se face un sos, nu foarte gros. Important este ca cerealele sa se umfle. Adaugi apoi ananasul, taiat cubulete si plicul de gelatina. Mai fierbi totul 1-2 minute. Pune compozitia intr-o forma, las-o sa se raceasca, iar apoi, tine-o in frigider, pentru minimum 2 ore. Orneaza tortul cu ananas sau cu alte fructe.

Crema de fructe cu cereale:

Ingrediente: fructe (la realizarea cremei din VIDEO s-a folosit un mar verde, jumatate de mango, o portocala si un kiwi) si cereale integrale. Fructele se paseaza cu ajutorul robotului pina cind se transforma intr-o pasta. Apoi se pun intr-un castron, impreuna cu citeva linguri de cereale. Amesteca si lasa pasta, 2-3 minute, ca sa se inmoaie cerealele bine. Indulcitorul nu este necesar, gustul dulce al fructelor fiind suficient.

Tort de fructe:

Ingrediente: o cana de orez, o lingura de cacao, scortisoara, esenta de rom, o lingura de nuci macinate sau de nuca de cocos, o lingura de fructoza (optional), portocale (sau orice alt fruct)

Se fierbe cana de orez si se lasa la racit. Apoi, se amesteca orezul fiert cu o lingura de cacao, scortisoara, esenta de rom, o lingura de nuci macinate (nuca de cocos) si o lingura de fructoza (optional). Alege un vas transparent si “tapeteaza-l” cu felii de portocale, inclusiv pe pereti. In vas, se pun alternativ un strat de “crema” de orez si un strat de felii de portocale, pina obtii grosimea dorita a tortului. Deasupra, presara nuca macinata sau nuca de cocos si lasa tortul, in frigider, citeva ore.

Inghetata de coacaze:

Ingrediente: coacaze, fructoza si apa.

Ingredientele se amesteca (fructoza se pune, dupa gust) si se lasa in congelator, citeva ore. In loc de coacaze, poti folosi orice fructe, in orice combinatie. (reteta Dalyna)

Tort de visine:

Blatul: 1 cana nuci, 2 lg cacao, 2 lg nuca de cocos, vreo 4-5 linguri fulgi de ovaz (optional), apa, cat “aluatul” sa se poata modela, o lingura sirop de agave

Se pun toate in robot si se amesteca. Se intinde pe un platou/ farfurie intinsa si de da la frigider.

Crema: 2 cani visine fara samburi si stoarse bine bine, 2 lg nuca de cocos, 2 lg nuca, o lingura ulei (de preferat palmier, pentru ca ofera o textura cremoasa, dar se poate si cu ulei din simburi de struguri), cativa fulgi ce ovaz (daca e nevoie sa ingrosi crema), 2-3 picaturi esenta de rom, fructoza, dupa gust.

Se amesteca toate in blender. Crema se tine la frigider, pina cind se intareste, se pune peste blat si se da, din nou, la frigider sau la congelator. Se orneaza cu fructe.

CE INDULCITORI FOLOSESTI, LA PREPARAREA DULCIURILOR DIETETICE SI IN ALIMENTATIE ?

IN CONCLUZIE, TU CE DULCE ALEGI ?

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler