Nutritionistii ne recomanda sa eliminam sarea din alimentatie, din cel putin doua motive: consumul excesiv de sare subrezeste sanatatea; sarea duce la retentie hidrica, la acumularea surplusului de apa in tesuturi. Sfatul tuturor specialistilor este sa inlocuim sarea, cu cit mai multe condimente, pentru ca acestea ne ajuta sa fim sanatosi, sint adjuvanti excelenti in curele de slabire si dau savoare mincarurilor.
In dieta, cele mai indicate condimente sint cele iuti, menta, oregano, busuiocul si patrunjelul.
In articolul de astazi, detaliem informatiile despre o planta pe care o cunosti foarte bine: menta. Si nu vom povesti despre proprietatile ei medicale, ci despre calitatile care o fac un condiment recomandat adesea in curele de slabire si in meniurile sanatoase. Folosita la prepararea mincarurilor si deserturilor, in salate, sosuri si bauturi, menta are un efect linistitor asupra sistemului digestiv, ajuta buna functionare a ficatului, reduce balonarea si trateaza indigestia. In curele de slabire, menta reduce pofta de mincare, datorita substantelor pe care le contine si care au efecte benefice in procesul de digestie: tanini, polifenoli, mentol sub forma de ulei volatil si flavonoizi. Asa ca, nu ezita sa folosesti menta, cit mai des posibil, ori de cite ori ti se pare ca gustul ei racoros este binevenit !
Iata doua retete inedite, care contin acest condiment miraculos si care sunt convinsa ca va vor placea!
SUPA DE LINTE ROSIE CU MENTA
Ingredienti: linte rosie – 500 g, 2 cepe, 2 linguri de orez, o lingura de ulei din simburi de struguri.
Mod de preparare: Se spala lintea in 2,3 ape si se lasa la inmuiat, in apa rece, cca. 3 ore. Se pune la fiert, iar cind lintea este aproape fiarta, se adauga orezul spalat. Curata si taie marunt ceapa, caleste-o putin, in ulei, si adaug-o la fiert. La final, presara un praf de sare. Aceasta supa se serveste cu patrunjel verde, menta si/sau piper.
KISIR
Ingrediente: 1 pahar cu bulgur (griu maruntit fin, de la macelariile turcesti si arabesti), 1 legatura de ceapa verde(sau o ceapa uscata), 2 rosii, 2 ardei mici, 1 castravete, 1 legatura de patrunjel, 1 salata verde mica, 1 lingura bulion (optional, pentru culoare), 1 lingurita cu menta uscata, sucul de la 2 lamii, pier negru, sare si ulei din simburi de struguri.
Mod de preparare: Se toarna peste bulgur apa clocotita si se acopera vasul, cu un capac. Se lasa la inmuiat cca. 15 – 20 de minute, timp in care se taie toate legumele in cubulete mici si se amesteca cu dresingul de lamaie + ulei + condimente + sare. Dupa 15 – 20 de minute, amestecam bulgurul cu legumele si servim salata in frunza de salata verde.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler