Este una dintre regulile unei alimentatii corecte si face parte din “Biblia” nutritionistilor. Este un sfat pe care il primim, inca din copilarie: nu te grabi, atunci cind maninci ! Mesteca bine fiecare dumicat de mincare si nu “hapai” ! Fara sa aiba la dispozitie surse bogate de informatii, parintii si bunicii nostri stiau ce este bine si ce nu, inclusiv la capitolul “alimentatie”. In zilele noastre, specialistii vin cu aceleasi povete, argumentare stiintific, de data aceasta.
Fiecare inghititura de mincare trebuie mestecata cel putin 10 secunde, spun nutritionistii, pentru ca masticatia consuma calorii ! Creierului tau ii trebuie circa 20 de minute, ca sa inregistreze senzatia de satietate. Daca maninci repede, risti sa sari peste punctul in care te simti satula, fara sa-ti dai seama ! In plus, grabindu-te, apuci sa maninci foarte mult, pina cind creierul proceseaza si iti spune “stop”.
Un alt motiv, pentru care se recomanda sa mesteci bine, fiecare dumincat, este acela ca vei avea o digestie mai buna. Bolul alimentar, cu cit este mai bine mestecat, solicita mai putin stomacul si ajuta la un bun tranzit intestinal.
ALTE SFATURI, DIN BIBLIA ALIMENTATIEI CORECTE:
* In timpul mesei, nu beti apa sau alte lichide ! Abia dupa 20-30 de minute de la terminarea mesei, este bine sa bem apa.
* Lamiia este foarte indicata in curele de slabire. Ea nu arde stomacul, asa cum se spune, ci este alcalinizanta si antiacida gastric. In plus, nu contine aproape deloc zahar (fructoza).
* Nu “rontai” absolut nimic intre mese si nu “sari” peste mese ! Chiar si o aluna, mincata intre mese, va perturba procesul de digestie, ceea ce duce la formarea depozitelor de grasime.
* Nu confunda apetitul cu foamea ! Nu te lasa convinsa de senzatiile auditive, de ceea ce spun cei din jur (”ce bun a fost…!”), de simturile olfactive (”vai, ce bine miroase !”) sau de cele vizuale (”uite, ce bine arata !”) !
* Amageste-ti foamea ! Incepe mesele principale cu o salata de cruditati, cu fructe (cu 20-30 de minute inainte) sau, pur si simplu, bea 1-2 pahare cu apa. La foamea “iminenta”, maninca morcov, telina, fructe, muraturi desarate, 2-3 bucatele de carne slaba rece, un iaurt degresat, cereale integrale.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler