“Micul dejun este al tau. Prinzul, imparte-l cu prietenii. Cina, da-o dusmanilor !” – o veche vorba din batrini, care, in zilele nostre, reprezinta unul dintre principiile alimentatiei corecte si echilibrate. 3 mese principale, pe zi, plus 2 gustari – un obicei care ar trebui sa devina gest-reflex, daca vrei sa scapi de surplusul de kilograme si sa inveti sa maninci sanatos. Iata citeva idei, ce te pot ajuta sa deprinzi un obicei sanatos.

Ma opresc, in acest articol, asupra micului dejun, pentru ca foarte multi oameni obisnuiesc sa “sara” exact peste masa ce ar trebui sa le apartina, in totalitate, si care ingrasa cel mai putin ! Micul dejun este cel care iti asigura 30% din necesarul zilnic de energie si nu poate fi inlocuit de nici o alta masa din zi. Studiile arata ca nutrientii esentiali pierduti la micul dejun nu sunt compensati la celelalte mese ale zilei, nu pot fi luati nici din prinz, nici din cina, nici din gustari.

Specialistii spun ca acest obicei are efecte negative asupra creierului, el poftind, tot restul zilei, la alimente cu continut caloric mare. Urmarea ? Cei care sar peste micul dejun vor avea permanent senzatie de foame si vor isi risca sa isi asigure necesarul caloric din mincaruri grase. Mai mult decit atit, zona de “recompensa” a creierului se activeaza, iar organismul isi pune in functiune sistemul de aparare, incercind sa-si mentina rezerva de calorii. Aceasta ar putea constitui o explicatie pentru faptul ca in jur de 35% dintre cei ce incearca sa slabeasca, sarind peste micul dejun, nu au rezultate notabile, ba mai mult, tind sa se ingrase.

Aceleasi studii demonstreaza ca persoanele care maninca dimineata au un stil de viata mai echilibrat si mai corect, per ansamblu, au performantele cognitive net superioare celor care “sar” peste micul dejun, slabesc mai usor si mai repede, iar apoi, reusesc sa-si mentina, cu succes, rezultatele, prevenid astfel reingrasarea.

Variante de mic dejun:

* 1-2 fructe

* 150 g de iaurt / lapte degresat (cu 30 g de cereale, fulgi, ovaz, tarite de griu)

* o felie de piine prajita (NU PIINE ALBA !) cu 30 g de jambon slab de pui / curcan SAU 50 g de brinza degresata + ceai / cafea

* 200 ml suc de legume (morcovi, telina, patrunjel, cartof, sfecla, varza, etc)

* un ou fiert tare + 1 ardei gras / 1 rosie

* 50 g urda + 1 rosie + cafea

* 200 ml sana/kefir, 2 lingurite fulgi ovaz, 1 lingurita seminte de in + cafea

Si lista de idei, pentru micul dejun cel de toate zilele poate continua. Nu uita sa bei, dimineata, pe stomacul gol, un pahar cu apa calda si lamiie – este miraculos !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler