Obezitatea abdominala reprezinta un factor important, ce pot duce la aparitia bolilor cardio-metabolice. Specialistii spun ca acumularea grasimii, predominant in regiunea abdominala, reprezinta un risc enorm, pentru bolile cardiovasculare si pentru moartea prematura. Orice persoana cu surplus de greutate prezinta un risc de boli cardio-metabolice, dar cei care sufera de obezitate abdominala sint mult mai expusi. De ce obezitatea intra abdominala creste riscul imbolnavirii inimii ? Pentru ca tesutul gras secreta anumite substante cu efect vascular, metabolic si inflamator care ataca printre altele si inima.

CUM “DIAGNOSTICHEZI” OBEZITATEA ?

Daca greutatea ta este mai mare cu cel putin 20%, fata de masa corporala normala, calculata in functie de inaltime si sex, este timpul sa iei masuri, pentru ca obezitatea iti pune viata in pericol !

Click AICI, ca sa iti calculezi singur(a) INDICELE DE MASA CORPORALA si GREUTATEA IDEALA !

CUM POTI AFLA DACA SUFERI DE OBEZITATE ABDOMINALA ?

Masurindu-ti circumferinta abdomenului. Barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 cm si femeile cu circumferinta taliei peste 88 cm au obezitate intraabdominala, ceea ce inseamna ca in jurul organelor interne, din cavitatea abdominala, s-a acumulat grasime.

O persoana supraponderala, nu obeza, poate afla daca este predispusa bolilor cardiovasculare, analizind zonele in care se depune tesutul adipos. Daca stratul de grasime este concentrat in jurul abdomenului, dind corpului un aspect de mar, atunci riscul aparitiei acestor afectiuni este crescut. In cazul persoanelor care depun grasimea in special pe solduri si coapse, avind corpul in forma de para, riscul este ceva mai mic, dar nu inexistent.

CUM POTI AFLA DACA ESTI IN ZONA DE RISC ?

Masoara circumferinta abdomenului, deasupra osului coxal, si circumferinta soldurilor, in cea mai pronuntata parte a feselor. Apoi, calculeaza raportul dintre cele doua valori. Rezultatele mai mari de 0,80 pentru femei si 0,95 pentru barbati ar trebui sa te ingrijoreze si sa te determine sa slabesti. Chiar si o scadere de 5-10% a greutatii corporale reduce riscul imbolnavirii de boli cardio-metabolice.

Sanatatea inimii se poate imbunatati si prin alimentatie. Scaderea aportului de grasimi rele ajuta la mentinerea greutatii corporale, a tensiunii arteriale corecte. O dieta bogata in fructe si legume, peste, carne slaba si acizi grasi Omega 3 (somon, hering, ton, seminte si ulei de in si canepa, nuci) te vor ajuta sa slabesti si sa ai o sanatate de invidiat.

Iata si opinia medicului cardiolog (prof.dr. Doina Dimulescu):

Daca vrei sa scapi de grasimea de pe abdomen, trebuie sa iti construiesti un program de slabire complet si corect: alimentatie sanatoasa, exercitii pentru slabit si terapii cu aparate de remodelare corporala.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler