Oul, respectiv galbenusul lui, reprezinta un miracol al naturii, categoric. El contine cea mai de calitate proteina, cea mai pura, pentru ca, in ou, se naste viata. Practic, micul aliment contine tot ce trebuie organismului, ca sa traiasca si sa se dezvolte normal. Studiile cele mai recente arata ca oul contine colesterol bun, care nu dauneaza sanatatii, in nici un fel. 2, 3 oua/saptamina, aceasta este portia recomandata de nutritionisti, inclusiv in meniurile copiilor, care trebuie sa creasca frumos. Cite argumente exista, in favoarea acestui aliment miraculos ? O multime ! Iata citeva dintre ele:

Proteinele sunt implicate in procesele de crestere, de dezvoltare osoasa si mulsculara, dar si in procesele de memorare. Ele sint sint considerate nutrientii structurali ai organismului si sint atit de importante, incit organismul le absoarbe in totalitate. Un mare avantaj al proteinelor este ca nu se depun, niciodata, in celulele grase, deci, nu ingrasa ! Oul contine doua proteine de cea mai buna calitate: luteina si zeaxantina. Daca vreti o vedere buna si musculatura frumos dezvoltata, mincati oua, pentru aceste doua proteine. Pentru ca este bogat in colesterol bun, oul asigura o parte din grasimile bune necesare mentinerii sanatatii inimii si a vaselor de singe. Alaturi de alimentele bogate in grasimi bune, in acizi grasi omega, oul completeaza necesarul lipidic si previne hipertensiunea, bolile nervoase, infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale. Vitaminele din complexul B, care se regasesc in ou, previn anemia, cancerul de singe si tulburarile nervoase. De asemenea, oul contine si vitamina D, folositoare sistemului endocrin si celui osos. Vitamina D este cea care face posibila absorbtia calciului, din alimente sau tablete, la nivelul intestinului subtire. Pe linga B-uri si vitamina D, micul aliment contine si vitaminele A si E. Studiile recente au demonstrat ca ouale ajuta la scaderea inflamatiilor in organism, datorita luteinei, un antioxidant care se gaseste in galbenus.

Nu multe alimente contin zinc, un mineral important pentru sanatate, dar si pentru buna functionare a organelor sexuale feminine (zincul creste fertilitatea si libidoul). In ou, gasim si acest nutrient, dar si alte minerale: fosfor, magneziu, fier, cupru, iod si calciu.

TIPS UTIL, DACA TII DIETA: oul fiert tare are un continut caloric mai mic, decit cel al oului fiert moale.

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler