PRINCIPII generele:
Alimente interzise:
- carnea grasa sau impanata de porc, vita , miel ( ceafa, cotlet, costite, jambon, carne tocata, mici )
- toate produsele tip fast-food
- carnatii si salamurile
- toate branzeturile fermentate
- toate dulciurile
- toate produsele de patiserie
- sucurile de fructe
- orice bautura alcoolica
- fructele uscate, alunele, semintele, smochinele, alunele, maslinele
- toate produsele tip aperitiv : covrigei, chips, popcorn, sticks-uri
- cartofii prajiti, buletele de cascaval
- fructele dulci ( banane , struguri, rodii, mango, pere, prune, cirese )
Alimente permise in cantitate limitata ( max 2 potrii pe zi din aceasta categorie ):
- painea ( o portie = o felie )
- pastele fainoase, orez, mamaliga ( o portie = 1 ceasca mare )
- cereale de mic dejun tip fulgi ( o portie = 1 ceasca mare )
- legume uscate mazare, fasole, ( o portie = 1 ceasca mare )
- cartofi fierti sau copti ( o portie = un cartof )
Alimente permise in orice cantitate:
- legumele proaspete sau congelate preparate salata, la gratar, la cuptor sau inabusite fara ulei
- muraturile
- fructele proaspete ( fara cele dulci )
- cafea si ceai
- coca-cola light, pepsi light, prigat light
- apa minerala sau plata
Ratia calorica 1300 calorii repartizata in 3 mese principale si o gustare
REGULI:
- Se vor manca obligatoriu 3 mese pe zi , pe cat posibil la ore fixe si cu un interval de maxim 6 ore intre ele
- Intre mese nu se ve manca absolut nimic ( se pot bea doar lichide din categoria celor permise )
- Gustarile atunci cand sunt recomandate pot fi intre mese si vor consta in fructe prosapete
- Se vor bea zilnic minim 7-8 pahare de lichide : apa plata sau minerala, ceai si cafea cu indulcitor, bauturi light
- Nu se consuma nici un fel de suc de fructe , nici chiar cele fara adaos de zahar sau cele proaspat stoarse. Exceptie face sucul de rosii care este permis in cantitatea de un pahar pe zi
- Pentru cafea se poate folosi lapte proaspat degresat 0,5 grasime
- Alcoolul este interzis
MICUL DEJUN:
Reprezinta 25% din necesarul caloric zilnic adica 250 cal
Continut:
- un aliment din grupa glucidelor lente
- un aliment din grupa proteinelor
- legume proaspete
Glucide lente
- un pesmet – 30 cal
- o felie de paine toast proaspata sau prajita – 80 cal
- o chifla alba – 170 cal
- 40 g fulgi de cereale – 150 cal
Proteine
- o cana mare de lapte (0.5) – 100 cal
- un iaurt mic Danone natural – 80 cal
- un iaurt mic Vitalinea – 55 cal
- un iaurt de baut Danone – 180 cal
- o branzica de casa – 240 cal
- branza de vaci – slaba ( 1/2 pachet de 200 g ) – 90 cal
- grasa ( 1/2 pachet de 200 g ) – 140 cal
- un ou ( fiert, prajit fara ulei sau ochi romanesc )- 80 cal
- 2 felii de muschi file, pastrama de vita, porc sau pui, piept afumat de pui sau sunca de curcan – 150 cal
- un cremwurst – 150 cal
- 2 felii somon afumat ( 40 g ) – 80 cal
Legume proaspete
- se calculeaza aproximativ 50 cal pe portie
ATENTIE:
- o lingurita de zahar – 40 cal
- o cana de cacao cu lapte – 200 cal
- o lingura de miere – 400 cal
DEJUNUL
Reprezinta 40% din necesarul caloric zilnic
Continut:
- un aliment din grupa proteinelor
- un aliment din grupa glucidelor lente
- legume
Proteine:
- carne slaba de vite ( 200 g) – 400 cal
- muschi de porc 2 felii (150 g) – 350 cal
- 1/2 piept de pui (150 g ) – 240 cal
- o pulpa pui ( 125 cal ) – 200 cal
- 2 felii ficat porc sau vita ( 150 g ) – 180 cal
- o portie ficatei pui ( 5-6 buc ) – 180 cal
- un file peste alb ( 200 g ) – 280 cal
- o conserva ton in suc propriu – 150 cal
Carnea se va gati doar la gratar, fiarta sau la cuptor fara adaos de ulei si fara piele.
Glucide lente:
- o felie paine alba – 80 cal
- un cartof copt sau fiert – 100 cal
- 3 linguri orez sau paste fierte – 100 cal
- 3 linguri mamaliga – 100 cal
- 3 linguri fasole boabe sau mazare – 100 cal
Legume:
- o salata mere de legme proaspete – 150 cal
- o portie salata de sfecla – 100 cal
- o potrie de legume congelate ( preparate fiert sau inabusit fara ulei ) – 100 cal
Se pot folosi urmaroarele sosuri:
- o lingura ulei de masline+2 linguri otet+ sare+ piper+ierburi aromatice
- 2 linguri iaurt+2 lingurite mustar+2 linguri zeama de lamaie+sare+piper+ierburi aromatice
CINA:
Reprezinta 35% din necesarul caloric zilnic adica 250 cal
Continut:
- un aliment din grupa glucidelor lente
- un aliment din grupa proteinelor
- legume proaspete
Glucide lente
- un pesmet – 30 cal
- o felie de paine toast proaspata sau prajita – 80 cal
- o chifla alba – 170 cal
- 40 g fulgi de cereale – 150 cal
Proteine
- o cana mare de lapte (0.5) – 100 cal
- un iaurt mic Danone natural – 80 cal
- un iaurt mic Vitalinea – 55 cal
- un iaurt de baut Danone – 180 cal
- o branzica de casa – 240 cal
- branza de vaci – slaba ( 1/2 pachet de 200 g ) – 90 cal
- grasa ( 1/2 pachet de 200 g ) – 140 cal
- un ou ( fiert, prajit fara ulei sau ochi romanesc )- 80 cal
- 2 felii de muschi file, pastrama de vita, porc sau pui, piept afumat de pui sau sunca de curcan – 150 cal
- un cremwurst – 150 cal
- 2 felii somon afumat ( 40 g ) – 80 cal
Legume proaspete
- se calculeaza aproximativ 50 cal pe portie
ATENTIE:
- o lingurita de zahar – 40 cal
- o cana de cacao cu lapte – 200 cal
- o lingura de miere – 400 cal
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler