Esti in vacanta si maninci multe salate, ca sa nu te ingrasi ? Tii dieta si ai meniuri usoare, cu multe salate ? Totusi, nu esti multumita de felul in care arati ? Iata o posibila cauza a kilogramelor in plus: salata de peste 1500 de calorii. Ti se pare imposibil ? Nu este ! O banala salata te poate pacali, cu usurinta, imbogatindu-ti meniul cu vreo… 1500 de calorii ! Iti demonstrez, chiar acum !

SALATA DE PESTE 1500 DE CALORII (in calcul nu includem legumele folosite, ci doar ingredientele adaugate, peste legume):

– 1 ou: 174 cal.

– 3 felii de piept de pui prajit: 350 de cal.

– 3 felii de bacon: 125 cal.

– 3 feliute de brinza: 250 cal

– sos Cesar = 260 de cal.

– 30 g crutoane: 145 de cal.

– masline (mai putin de 50 g): 200 cal.

TOTAL: 1504 calorii. La care adaugam continutul caloric al legumelor folosite. Iata, cit de usor te poti pacali ! O banala salata poate acoperi necesarul caloric zilnic, daca o imbogatim cu tot ce ne face cu ochiul. Ba chiar depaseste necesarul caloric zilnic, daca tinem cont de recomandarea nutritionistilor, pentru dieta de slabire: 1200 cal/zi…

Iata, in continuare, citeva tips-uri, care te ajuta sa micsorezi continutul caloric al salatelor…

1. Elimina dressingurile, din salata ! Salatele par atit de sanatoase, dar pot fi pline de calorii ascunse, daca sint stropite din plin, cu sos. Inlocuieste dressingul cu vinegreta si lasa, la o parte, crutoanele ! Astfel, ai taiat, din meniu 100 de calorii.

2. Cind maninci o salata, cere dressingul separat si nu-l turna peste salata ! Contine o multime de calorii. Inmoaie furculita in sos si apoi in legume, ca sa reduci aportul caloric adus, organismului.

3. Daca iti daci salata de ton, nu uita: tonul in ulei, combinat cu diverse sosuri sau cu alte alimente, aduce, in organism, cca 300 cal. Clateste tonul cu putin apa amestecata cu lamiie, inainte de a-l adauga in salata ! Vei reduce, astfel, cca 100 cal.

Si citeva salate delicioase si sosuri inedite, numai bune pentru o dieta si pentru zilele de vara:

Sos de castraveti:

Ingrediente: castravete crud, ulei din simburi de struguri, coaja de lamiie rasa, menta verde sau uscata, sare, piper

Mod de preparare: Se curata castravetele de coaja, se da pe razatoare si se sareaza usor. Se lasa, in castron, cca 30 de minute, dupa care se scurge zeama si se pune castravetele ras, in blender, cu o lingura de ulei, piper, coaja de lamiie si menta.

Iaurt vegetal:

Se poate prepara din: migdale, caju, nuca, pecan, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, fistic, nuci braziliene. Iata reteta pentru iaurtul preparat din nuci:

Ingrediente: 2 cani de nuci inmuiate in apa (12 ore), 280-300 ml apa plata

Mod de preparare: Se amesteca nucile si apa, in blender, pina se formeaza o pasta/crema. Aceasta pasta se stoarce foarte bine (intr-un tifon) si se pune intr-un borcan curat. Borcanul se lasa acoperit cu tifon, la caldura, timp de 12 ore. In borcan, se va separa iaurtul, de zer (iaurtul se va ridica la suprafata). Separa iaurtul, de zer, si pastreaza-l, la frigider, intr-un recipient acoperit. Nu se consuma tot, la o masa !

Sos dulce-acrisor:

Ingrediente: zeama de lamaie, o lingurita sirop agave, putina sare, o lingura rasa de nuca de cocos, iaurt vegetal (reteta anterioara) sau iaurt degresat

Toate ingredientele se amesteca si se pot pune, de exemplu, peste o salata de conopida cruda (conopida cruda tocata foarte marunt):

Salata in barci:

Avem nevoie de ridiche neagra, hrean si sfecla rosie. Toate se dau pe razatoarea mica, se condimenteaza dupa gust si, dupa ce le lasi putin, sa se odihneasca, se aseaza pe frunze de andive,  salata chinezeasca sau fisii de praz. In loc de dressing, se poate folosi iaurt de baut degresat.

Salata de legume, cu pui:

Ingrediente: piept sau pulpa de pui (fierte, facute la gratar/ cuptor), varza, 1 morcov, 1 felie telina, marar, patrunjel proaspat, zeama 1 lamiie, 1 lingurita ulei din simburi de struguri, sare, piper.

Mod de preparare: Taie carnea cubulete; varza, morcovul si telina se taie julien; adauga patrunjelul tocat, zeama de lamaie, sarea, piperul si uleiul. Amesteca bine si asteapta, un sfert de ora, inainte de a minca, pentru ca gusturile sa se intrepatrunda.

Salata picanta de fasole verde (reteta Dalyna):

Ingrediente: 1/2 kg fasole verde, 4 catei de usturoi, 1 lingura sos de chili, 1 lingurita de ulei din simburi de struguri, seminţe de susan, 2 linguri sos de soia, 2 linguri otet (preferabil balsamic), piper.

Mod de preparare: se fierbe fasolea verde, in apa cu sare, se scurge bine si se pune intr-o tigaie, cu usturoiul tocat marunt, sosul de chili, uleiul din simburi de struguri. Se soteaza 1 -2 minute si se adauga sosul de soia si otetul. In final, se presara cu seminte de susan neprajite.

Salata de vinete cu maioneza vegetala:

Ingrediente: 2 vinete mari coapte, 1/2 telina mica, 1 lingurita mustar, 1/2 lamiie, 4 linguri de ulei din samburi de struguri, sare, piper.

Preparare:

Vinetele se coc, se curata si se lasa 2-3 min. in apa rece (pentru a scoate amareala, din ele).

Maioneza vegetala: fierbe telina, in apa cu sare, pina se inmoaie bine. Las-o sa se raceasca foarte bine (este indicat sa stea putin la frigider), dupa care o maruntesti foarte bine, in blender. Se adauga mustarul si apoi, treptat, uleiul (ca la maioneza clasica). La sfirsit, adauga zeama de lamiie.

Amesteca maioneza, cu vinetele tocate marunt, adauga sare, piper, dupa gust, si… iata rezultatul !

Pizza vegetala, pe blat de cartofi:

Pentru blat se folosesc: 2 cartofi mai mari, 2 linguri fulgi de griu macinati in masina de cafea, o lingura de ulei, sare
Pentru umputura se folosesc: 100 ml suc de rosii, 4 buchetele de conopida fiarta, 3 ardei de trei culori diferite, 3 rosii, 1 fir de praz, 2-3 catei de usturoi, maghiran, oregano si busuioc

Cartofii se fierb, cu putina sare, si se paseaza. Apoi, se adauga fulgii de griu macinati, o lingura de ulei si putin maghiran. Un capac de yenna se unge cu ulei de masline si se tapeteaza, cu o lingura de fulgi de ovaz. In el, se indinde compozitia din cartof, care se unge cu suc de rosii. Deasupra, se presara usturoiul pisat si oregano, cei trei ardei taiati felii, prazul taiat rondele, conopida fiarta, felii de rosii decojite si busuioc.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler