Stiai ca multe specii de flori se pot minca ? Pe linga faptul ca florile comestibile au efectele terapeutice, sint si foarte gustoase. Intotdeauna, insa, este bine sa ceri sfatul unui specialist sau sa te documentezi temeinic, inainte de a incerca o noua reteta de salata din flori, pentru ca unele flori, desi sint frumoase, iti pot face rau, pot fi otravitoare. De asemenea, nu minca florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse in lista celor consumabile.
Panselutele, usor mentolate, vor da salatelor un gust racoros. Limba-mielului sau boranta rosie se aseamana la gust cu castravetele. Petalele crude de condurul-doamnei sunt foarte bune pentru parfumarea salatelor. Violetele, iasomia, petalele de trandafir dau o aroma speciala salatelor, dar pot fi preparate si ca dulceata. Pentru ocazii speciale, poti face cuburile de gheata cu petale, in interior. Anumite flori pot fi folosite in supe – papadii, urzici, primule, begonii, dalii, crizanteme. Poti face prajituri cu flori, panselutele fiind cele mai cunoscute, pentru gustul lor deosebit. Petalele de flori se pot amesteca si cu fructele din salata sau pot fi folosite la prepararea bauturilor si sosurilor.
SALATA DIN FLORI:
INGREDIENTE: 150 g.salata verde, 1/2 castravete, 2 ardei grasi, 3 rosii, 6 ciuperci, flori de mar, flori de marar, condurasi, alior, galbenele, otet, 1/2 lingurita de mustar, zahar brun, sare, piper, ulei din simburi de struguri.
MOD DE PREPARARE: Curata salata si legumele, spala-le si taie-le. Salata o rupi cu mina, pentru a-si pastra calitatile ! Florile se spala si se tamponeaza cu un servetel. Separat, prepari sosul din otet, mustar, zahar brun, sare, piper si ulei. Il amesteci apoi, cu legumele, in salatiera, iar, la final, asezi florile. Vei obtine o salata foarte frumoasa si foarte gustoasa !
SALATA DIN FLORI DE SALCIM:
INGREDIENTE: doua miini de flori de salcim, sare, ulei din simburi de struguri, otet de mere.
MOD DE PREPARARE: Florile se spala, sub jet de apa rece, se aleg numai petalele si se pun in salatiera. Le amesteci cu doua fire de ceapa verde, taiate marunt. Sari, stropesti cu otet de mere, adaugi un strop de ulei si… pofta buna !
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler