Un studiu inedit, facut in SUA, pe un lot de 800 de persoane pasionate de gatit, a scos la iveala o concluzie neasteptata: felul in care gatesti, iti poate spune, cu exactitate, ce tip de personalitate ai. Unele persoane isi doresc sa incerce, zi de zi, un nou tip de mincare; altele, prefera sa gateasca numai mincarurile testate; alti oameni aleg mincarurile traditionale, din cartea de bucate a bunicii. Pornind de la aceste caracteristici, doi nutritionisti americani au ajuns la concluzia ca felul in care gatesti iti dezvaluie personalitatea. Tot ce ai de facut este sa raspunzi cu “da”, la una dintre urmatoarele intrebari:

TIPUL 1:

In mod frecvent, obisnuiesti sa spui: “In weekendul acesta, las totul, la o parte, si incerc o inghetata noua, pentru cei dragi, am auzit ca este minunata si trebuie sa le fac o placere ! Dar, am sa prepar si prajitura preferata a micutului meu, ca sa-i fac o bucurie. Si voi pregati si mincarea favorita a sotului, care, desi nu e foarte sanatoasa, il bucura mereu si, pentru mine, asta conteaza cel mai mult !” ?

Daca raspunsul este Da, inseamna ca faci parte din TIPUL GENEROS, care spune despre tine urmatoarele: esti prietenoasa si iubita, de toata lumea, atit in familie, cit si in cercul de prieteni. Intotdeauna, daruiesti oamenilor ceea ce stii ca le place si o faci cu mare drag. Te feresti de lucrurile noi, care ar putea sa fie respinse, pentru ca nu le plac. Iti doresti ca oamenii sa te perceapa ca pe o persoana generoasa, deschisa, calda si tot ce faci, zi de zi, se indreapta spre acest scop. Faci chiar mici compromisuri… De exemplu, preferi sa-i dai copilului tau un tip de mincare mai putin sanatoasa, dar care il bucura.

TIPUL 2:

De obicei spui: “Pot sa gatesc ceva perfect ! Am sa fac tortul, de la ziua copilului, si de data asta va fi si mai bun, va avea un si mai mare succes ! Am vazut eu, in emisiunea aceia a cofetarilor profesionisti, o super reteta; pot sa o fac si eu, poate chiar mai bine ! Trebuie sa gustati, pentru ca e tortul perfect !” ?

Daca te regasesti in acest mod de a gindi / gati, inseamna ca faci parte din TIPUL METODIC, care inseamna, de fapt, tipul perfectionist. In viata ta, iti place sa faci totul “ca la carte” si incerci sa fii tot mai buna, indiferent despre ce activitate este vorba. Cauti, tot timpul, informatii noi si esti intr-o permanenta schimbare. Cei mai mari dusmani ai tai sint plictiseala si stagnarea, in evolutie. In bucatarie, retetele tale sint perfecte si foarte gustoase, iar tu, un bucatar expert.

TIPUL 3:

In mod frecvent, obisnuiesti sa spui: ” Eu nu ii dau copilului meu napolitane, chipsuri si hamburger, pentru ca nu sint sanatoase ! Pentru nimic in lume, nu il las sa manince de la patiserie ! Niciodata nu voi atenta la sanatatea lui, doar pentru ca ii plac dulciurile, la nebunie !” ?

Daca raspunsul este Da, studiul specialistilor americani te incadreaza in TIPUL SANATOS, pentru care ei au, totusi, un mic sfat: ai grija la “fructul interzis” si la depresiile, pe care le pot aduce interdictiile si extremele. Problemele pe care ti le poate aduce el ar putea fi mai grave decit un cub de ciocolata, din cind in cind.  Despre personalitatea ta, specialistii spun ca esti foarte corecta, in tot ceea ce faci, o mare iubitoare de ordine si disciplina depline. Intransigenta si chiar severa, traditionalista si foarte disciplinata. Din bucataria ta, nu lipsesc niciodata verdeturile, fructele si legumele proaspete, cerealele integrale, iaurtul degresat si alimentele bio.

TIPUL 4:

De obicei, spui: “Aaaa, la petrecerea prietenilor nostri, am mincat o budinca mai buna ca a mea ! Asa ceva nu e posibil, eu trebuie sa fac cea mai buna budinca ! La petrecerea mea, prietenii trebuie sa se simta cel mai bine si trebuie sa nu uite, niciodata, ceea ce le-am pregatit de mincare ! Pina data viitoare, ma perfectionez si ii dau gata.” ?

Iti suna cunoscut ? Inseamna ca faci parte din TIPUL COMPETITIV ! Esti intr-o permamenta competitie, in orice activitate din viata ta, atit la seviciu, cit si acasa. Compari, intotdeauna, ceea ce faci tu, cu ceea ce fac altii si accepti cu greu un esec. Esti ambitioasa si tenace, in cautare de informatii noi, pe care le asimilezi si le aplici, ca sa fii cea mai buna. In ceea ce priveste gatitul, specialistii care au realizat studiul te sfatuiesc sa nu te inversunezi: nu poti sa te pricepi, la fel de bine, la orice tip de mincare ! Descopera-ti talentul si cultiva-l, pe acela !

TIPUL 5:

Obisnuiesti sa spui: “Copilului mei ii place foarte tare inghetata de ciocolata… dar daca, de data asta, as adauga si niste fructe sau putina brinza ? S-ar putea sa ii placa si mai mult ! Hai sa incerc, ca altfel nu am cum sa aflu !” ?

TIPUL CREATIV ti se potriveste perfect, daca raspunsul la intrebare este Da ! Dornica de nou, cu o imaginatie debordanta, te reinventezi, zi de zi. Monotonia este dusmanul tau cel mai periculos. Iti plac oamenii, iti place sa cunosti, in permanenta, oameni noi, citesti, experimentezi si adori sa iesi din tipare. Tinzi sa fii non-conformista si inovatoare. In bucatarie, experimentele dau gust mincarii ! Combini alimentele, in fel si chip, pentru a descoperi gusturi noi. Bucura-te, ca ai cu ce ! Mama Natura ne ofera atit de multe alimente, incit nu te vei plictisi niciodata.

Poate nu te incadrezi intr-un tip anume, poate esti, cite putin, din toate… Dar, cu siguranta, mincarea ta poarta amprenta personalitatii tale !

Publicat de Irina Reisler

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler