Te-ai intrebat vreodata ce se intimpla cu alimentele, dupa ce le maninci ? Care este “soarta” lor, in interiorul corpului tau ? De ce te ingrasi, imediat ce maninci mult, indiferent ce alimente ai consumat ? Sau cum se formeaza “colaceii de grasime” ? E simplu si… remediabil !

Organismul transforma alimentele pe care le maninci, in calorii. O parte din ele sint folosite in scopuri energetice, iar restul caloriilor sint inglobate sub forma de trigliceride si purtate, de singe, prin tot corpul. La capatul acestui traseu, trigliceridele sint depozitate in diverse zone, sub forma de celule grase. Caloriile in exces au aceiasi “soarta”, indiferent de tipul alimentelor pe care le maninci. De aceea, cu cit introduci mai multe calorii, decit poate organismul sa arda, cu atit exista sanse, mai multe si mai mari, sa te ingrasi. Totodata, nivelul trigliceridelor din singe se va resimti, inregistrind valori crescute, la analizele medicale.

Ce sint trigliceridele ? Sint grasimi, un fel de lipide (grasimi naturale), care se gasesc in singe. Trigliceridele se afla in majoritatea grasimilor si uleiurilor vegetale si animale, si, asemeni colesterolului, pot avea efecte adverse asupra organismului tau, atunci cand sunt consumate in exces.

In acelasi timp, trigliceridele reprezinta o sursa vitala de energie, precum si cea mai comuna forma de grasime, intilnita in corp. Trigliceridele provin din alimentele consumate si sint sintetizate de catre ficat, sub forma de grasimi, carbohidrati si proteine. In limite normale, aceste lipide sint benefice, dar excesul lor poate duce la aparitia diabetului sau la inflamarea pancreasului.

Cind creste numarul trigliceridelor ? Atunci cind ne ingrasam, cind avem un meniu zilnic bogat in calorii si cind consumam mult zahar si/sau alcool. Cresterea trigliceridelor poate avea si cauze medicale sau legate de inaintarea in virsta.

Care e nivelul normal al trigliceridelor (la o persoana adulta) ?

• Normala – sub 150 mg/dl
• La limita – 151-200 mg/dl
• Crescuta – 201-499 mg/dl
• Alarmanta – 500 mg/dl sau mai mare

Analizele de singe identifica doar trigliceridele produse de ficat, nu si cele extrase din alimente. De aceea, inainte de a merge la analize, incearca sa nu mananci/bei, cu 12 ore inainte !

5 sfaturi, care te ajuta sa reduci cantitatea de trigliceride din singe:

1. Consuma mai putine calorii (ajuta-te de lista continutului caloric al alimentelor).
2. Respecta cele 5 mese/zi si nu sari peste niciuna.
3. Maninca multe cereale integrale si alimente care contin grasimi bune.
4. Evita gustarile tirzii, dinainte de culcare.
5. Slabeste, daca e cazul !

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler