Alimente grase, in farfurie ? E timpul sa actionezi si sa reduci efectele adverse ale acestora ! Ce sint trigliceridele ? Sint grasimi, un fel de lipide (grasimi naturale), care se gasesc in singe. Trigliceridele se afla in majoritatea grasimilor si uleiurilor vegetale si animale, si, asemeni colesterolului, pot avea efecte adverse asupra organismului tau, atunci cand sunt consumate in exces. Ele pot fi vinovate de formarea “colacelului” de pe burta si a “aripioarelor” de pe picioare.
Vestea buna este ca poti reduce numarul trigliceridelor, in mod natural, cu ajutorul a 10 alimente gustoase si sanatoase. In continuare, topul lor, pentru o silueta de invidiat, dupa Sarbatori !
Te-ai intrebat vreodata ce se intimpla cu alimentele, dupa ce le maninci ? Care este “soarta” lor, in interiorul corpului tau ? De ce te ingrasi, imediat ce maninci mult, indiferent ce alimente ai consumat ? Sau cum se formeaza “colaceii de grasime” ? E simplu si… remediabil !
Organismul transforma alimentele pe care le maninci, in calorii. O parte din ele sint folosite in scopuri energetice, iar restul caloriilor sint inglobate sub forma de trigliceride si purtate, de singe, prin tot corpul. La capatul acestui traseu, trigliceridele sint depozitate in diverse zone, sub forma de celule grase. Caloriile in exces au aceiasi “soarta”, indiferent de tipul alimentelor pe care le maninci. De aceea, cu cit introduci mai multe calorii, decit poate organismul sa arda, cu atit exista sanse, mai multe si mai mari, sa te ingrasi. Totodata, nivelul trigliceridelor din singe se va resimti, inregistrind valori crescute, la analizele medicale.
Cind creste numarul trigliceridelor ? Atunci cind ne ingrasam, cind avem un meniu zilnic bogat in calorii si cind consumam mult zahar si/sau alcool. Cresterea trigliceridelor poate avea si cauze medicale sau legate de inaintarea in virsta.
Care e nivelul normal al trigliceridelor (la o persoana adulta) ?
• Normala – sub 150 mg/dl
• La limita – 151-200 mg/dl
• Crescuta – 201-499 mg/dl
• Alarmanta – 500 mg/dl sau mai mare
Analizele de singe identifica doar trigliceridele produse de ficat, nu si cele extrase din alimente. De aceea, inainte de a merge la analize, incearca sa nu mananci/bei, cu 12 ore inainte !
Top 10 alimente, care reduc trigliceridele, in mod natural
Niacina este substanta care te poate ajuta sa reduci numarul de trigliceride, din singe. Este una dintre cele 40 de substante, care ajuta organismul sa functioneze normal si care poate anihila grasimile rele, din organism. Iata care sint alimentele ce contin aceasta substanta si pe care specialistii ne recomanda sa le consumam cit mai des:
- Peste (somon si ton)
- Organe (ficat si rinichi)
- Rosii
- Avocado
- Legume cu frunze verzi
- Cereale integrale
- Nuci
- Ciuperci
- Drojdie
- Cafea (o ceasca/zi, fara zahar; zaharul este cel care sporeste numarul mare de trigliceride)
Aceste alimente, incluse intr-un regim alimentar corect si echilibrat, pot reduce semnificativ numarul trigliceridelor, din organismul tau.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler