Metabolismul unei femei este mai lent, decit cel al unui barbat, cu 10-20 %, iar un barbat consuma cu circa 20 % mai multe calorii, decit o femeie, in orice activitate. Nimic nu este, insa, intimplator, si nici nu reprezinta o “nedreptate” ! Femeile au nevoie de aceste depozite fiziologice de grasime (grasimea viscerala), pentru a fi fertile si a putea face copii. Afla unde se termina normalitatea si de unde incepe obezitatea…
Grasimea, incadrata in limitele normalului, favorizeaza producerea de estrogeni (hormoni secretati de ovare, cu un rol esential in ovulatie) si buna functionare a aparatului reproductiv. Daca nu exista grasime deloc, estrogenii nu se vor produce, ceea ce va face imposibila aparitia unei sarcini. Daca grasimea este in exces, cantitatea de estrogeni va fi prea mare, lucru care duce, de asemenea, la dificultati in a avea copii. Si in cazul barbatilor, stratul adipos fiziologic este bine sa existe, pentru a evita anumite boli.
Intrebarea fireasca este: “cum stiu daca stratul de grasime, pe care il am, se incadreaza in normal sau este prea mic ori prea mare ? Unde se termina fiziologicul si de unde incepe obezitatea ?” Poti afla foarte simplu: prin ESTIMAREA GRASIMII VISCERALE si cu ajutorul INDICELUI DE MASA CORPORALA. Acesta din urma, iti va spune clar, unde te situezi si daca mai este cazul sa slabesti sau sa te ingrasi.
ESTIMAREA GRASIMII VISCERALE
Reprezinta raportul talie/coapse si se calculeaza prin impartirea valorii circumferintei taliei, la valoarea circumferintei coapselor. Pentru femei, valoarea normala este de 0,7, iar pentru barbati, de 0,9. Femeile care obtin valoarea de 0,7, au un nivel optim de estrogeni si riscuri mai mici de a face diabet, boli cardio-vasculare si cancer ovarian. Barbatii care obtin valoarea normala, de 0,9, sint mai putin expusi riscului de a face cancer de prostata sau cancer testicular.
INDICELE DE MASA CORPORALA
Se calculeaza in functie de greutate si inaltime. Impartim greutatea la patratul inaltimii. Iata un exemplu de calcul, pentru o persoana care are inaltimea de 1,65 si greutatea de 84 de kilograme:
1,65 x 1,65 = 2,72
84 : 2,72 = 30,88
Indicele corporal este 30,88. In functie de acest indice, putem afla daca avem greutatea ideala, prea mica sau prea mare.
* sub 20 – greutatea este prea mica si pot aparea probleme de sanatate
* intre 20 si 25 – greutatea este ideala
* intre 25 si 30 – sintem supraponderali
* de la 30 in sus – incepe obezitatea
* peste 40 – obezitatea este grava si implica alte suferinte grave, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea
* peste 50 – superobezitatea morbida, ne pune viata in pericol
* peste 60 – super super obezitatea reprezinta o situatie extrem de grava, in care riscul vital tinde spre suta la suta.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler