De ce trebuie sa fie fructele si legumele baza alimentatiei? In primul rind, pentru ca ele contin vitamine. Si nu vorbim despre vitaminele continute in suplimentele alimentare sau nutritive. Vorbim despre “vitaminele naturale”, despre biosubstantele continute de diverse alimente. Consumul acestora, mai ales perioada primaverii, accelereaza metabolismul, il trezesc la viata, dupa lunga iarna. Prin accelerarea metabolismului, kilogramele in plus, acumulate in timpul iernii, se vor “topi”, vazind cu ochii.
Iata care sint principalele biosubstante, care schimba metabolismul si te ajuta sa slabesti:
VITAMINA C: Stimuleaza activitatea celulelor albe din singe, sporeste imunitatea, are rol de antioxidant si te ajuta sa previi imbatrinirea pielii. Surse naturale de vitamina C – patrunjel, ardei gras, varza de Bruxelles, citrice, coacaze si macese.
VITAMINA D: Ajuta la depunerea calciului in oase, dinti si unghii, previne rahitismul la copii si osteoporoza la adulti, sporeste imunitatea si echilibreaza sistemul nervos. Surse naturale de vitamina D: ficat, lapte, unt, peste, galbenus de ou, drojdie de bere.
VITAMINA E: Detoxifica organismul, prin eliminarea toxinelor si asigura o buna functionare a sistemului nervos. Surse naturale de vitamina E: cereale integrale, fructe oleaginoase (migdale, alune, nuci).
VITAMINA B6: Ajuta la formarea si mentinerea dintilor si oaselor, intr-o forma buna, regleaza sistemele muscular si nervos, mentine tensiunea arteriala la valori normale si previne osteoporoza. Surse naturale de vitamina B6: cereale integrale, varza alba, ardei gras, banane, cartofi noi, fasole, carne de pasare.
MAGNEZIUL: Combate stresul si depresia, sindromul premenstrual, insomnia, crampele musculare si migrenele, previne aparitia bolilor cardio-vasculare. Surse naturale de magneziu: orez brun, germeni de griu, piine integrala, linte, banane, kiwi.
FIERUL: Are un rol important in metabolismul organismului, pentru ca ajuta la buna oxigenare a tesuturilor, contribuie la formarea hemoglobinei si previne anemia. Surse naturale de fier: spanac, fasole alba, piine integrala, ficat, galbenus de ou, carne de pasare, sardine.
© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler