In timpul verii, atunci cind mergi la plaja si iti doresti un bronz rapid si frumos, maninca morcovi ! Specialistii explica: betacarotenul, continut de aceasta leguma radacinoasa, te ajuta sa te bronzezi mai repede. Ai grija, insa, si nu exagera: cantitate excesiva de betacaroten poate avea ca rezultat o piele cu tenta portocalie. Si nu, morcovul nu este un aliment anost ! Iata 2 retete care demonstreaza acest lucru:

SALATA INEDITA, DIN MORCOVI SI NUCI

Ingrediente: 3 morcovi medii, 3 linguri nuci taiate, sos Vinegreta de miere (2 linguri de ulei de masline, 2 linguri miere, 2 linguri otet, sare dupa gust)

Mod de preparare: Spala bine morcovii (nu uita ca este bine sa-i consumi cu coaja, pentru ca aceasta contine o multime de nutrienti). Apoi, da morcovii, pe razatoarea mare. Intr-o tigaie fara ulei, prajeste nucile, cit sa prinda un pic de coaja crocanta. Cind se racesc, adauga-le peste morcovi si stropeste totul cu sos. Daca tii dieta, nu mari cantitatea de nuci ! 100 g nuci = 650 kcal.

MORCOVI LA CUPTOR, CU PORTOCALA

“Ingrediente: Morcovi (carote), 1 lingura ulei din simburi de struguri, patrunjel, rozmarin, cimbru, ghimbir, chimen, o portocala, 5-6 catei de usturoi

Mod de preparare: Se pun morcovii la fiert in apa cu sare, adaugind ierburile aromate legate buchet, cateii de usturoi si portocala, taiata in opt. Cind au fiert, morcovii se pun la cuptor, stropiti cu ulei, alaturi de o parte din bucatile de portocala. Restul de portocala se taie marunt, se amesteca cu usturoiul fiert, rezultand un soi de sos pe care il punem peste morcovii rumeniti. Este delicios !”

Toate legumele si fructele galbene/portocalii contin beta-caroten si te ajuta sa te bronzezi repede. Surprinzator, spanacul contine beta-caroten, deci il poti include si pe el, in meniul tau. Consuma fructele si legumele numai crude sau sub forma de suc (un pahar de suc zilnic), pentru ca beta-carotenul este distrus prin fierbere.

 

© Toate drepturile asupra textelor și imaginilor aparțin by Irina Reisler